Nieuws: Franse overheid verlegt de koers van elektronische facturatie

De Plannen van de Franse Overheid: Uitstel van Elektronische Facturatie

Een opmerkelijk besluit van de Franse overheid heeft recentelijk de krantenkoppen gehaald. Het betreft de verplichte elektronische facturatie voor bedrijven, een beleid dat nu op de lange baan wordt geschoven.

Oorspronkelijk stond deze maatregel gepland om in werking te treden op 1 juli 2024. Vanaf die datum zouden alle Franse bedrijven verplicht zijn om facturen in een elektronisch formaat te ontvangen. Grote ondernemingen dienden hun uitgaande facturatieprocessen aan te passen aan de nieuwe vereisten voor elektronische facturatie (e-facturatie) en e-rapportage.

Nu stelt u zich wellicht de vraag: waarom deze onverwachte vertraging?

Volgens het officiële bericht van de Franse overheid is het uitstel nodig om de economische hervormingen op succesvolle wijze vorm te geven. De verschoven data geven de overheid meer tijd om de financiële wetgeving aan te passen, zodat bedrijven soepeler kunnen overschakelen naar de processen van elektronische facturatie wanneer het beleid van kracht wordt.
Desalniettemin, voor de Franse bedrijven die hun elektronische facturatie reis willen starten, wacht er nog werk aan de winkel.


Gloednieuwe voorgestelde data worden nog bekendgemaakt door de Franse overheid. Als toegewijd waarnemer houden we onze ogen gericht op elke ontwikkeling.


Het spreekt voor zich dat deze vertraging een sneeuwbaleffect kan hebben voor alle betrokken bedrijven, te beginnen vanaf de oorspronkelijk voorgestelde startdatum.


Oorspronkelijk stond juli 2024 gepland als de startdatum voor grote ondernemingen. In januari 2025 zouden middelgrote bedrijven volgen, gevolgd door alle andere Franse bedrijven in januari 2026.
Als we kijken naar soortgelijke situaties in andere Europese landen, zien we dat bij vertragingen in e-facturatie regelgeving doorgaans alle fases (en betrokken bedrijven) nog eens 6-12 maanden extra krijgen vanaf de oorspronkelijke startdatum om zich voor te bereiden. Op dit moment gaan we uit van een vergelijkbare vertraging voor alle fases binnen het verplichte e-facturatieplan van Frankrijk.

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen!

Om altijd op de hoogte te blijven van de meest recente informatie, raden we u aan om u aan te melden voor onze nieuwsbrief over e-facturatie regelgeving.

Duik in de wereld van e-invoicing

Zo begon het bij onze klanten