EESPA is niet meer. Welkom GENA!

Sinds 30/11/2023 gaat de European E-invoicing Service Providers Association (EESPA) verder onder de naam Global Exchange Network Association (GENA).

Maar wat is GENA?

In de snel evoluerende wereld van digitale transacties en bedrijfsprocessen neemt elektronische facturatie een centrale positie in. Organisaties streven ernaar om hun financiële processen te optimaliseren en efficiënter te maken. Hier komt GENA in beeld, als een belangrijke speler die zich inzet voor de bevordering van elektronische facturatie wereldwijd.

GENA, opgericht in 2011, toen nog EESPA, is een internationale vakorganisatie die een dynamische en diverse gemeenschap vertegenwoordigt van dienstverleners in diverse sectoren waaronder service providers, bedrijven die financiële diensten, technologie en EDI-diensten leveren.

Het fungeert als een overkoepelend orgaan voor serviceproviders die actief zijn op het gebied van elektronische facturatie.

De focus van GENA ligt op het stimuleren van interoperabiliteit tussen diverse e-facturatieplatformen en het verbeteren van de algehele efficiëntie en acceptatie van elektronische facturatie. De organisatie streeft ernaar om normen vast te stellen, bewustwording te creëren en de adaptatie van e-facturatie te versnellen.

Met meer dan 100 leden heeft GENA al een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de vooruitgang van e-invoicing wereldwijd.

Hun missie

GENA heeft als missie om bedrijfsefficiëntie en innovatie te ondersteunen en bevorderen door middel van digitale transformatie. De organisatie realiseert deze doelstelling door het organiseren van lezingen, webinars en congressen in diverse Europese steden. 

Deze activiteiten dienen als digitale informatievoorziening over belastingen, zoals btw, en zijn allemaal gericht op het faciliteren van de overgang naar een digitale economie. De basis van EESPA rust op drie pijlers die vanaf de oprichting leidend zijn:

EESPA heeft gedurende meer dan tien jaar een cruciale rol vervuld als vooraanstaande entiteit voor elektronische facturatie in Europa. De organisatie vervult haar missie door leden en de maatschappij op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen rond elektronische facturatie, waaronder nieuws, whitepapers en statistieken. 

Daarnaast schept GENA een kader voor zakelijke samenwerking, waarin leden operationeel vlot kunnen samenwerken. De reden achter het belang van GENA in deze context is het genereren van voordelen voor zowel bedrijven als overheden. Hier zijn de voornaamste voordelen van GENA:

GENA (EESPA) Peppol Convergence: Incubation project progress

GENA en Peppol, 2 invloedrijke organisaties in elektronische facturatie, hebben samen het Global Interoperability Framework gecreëerd. Dit raamwerk ondersteunt het uitwisselen van facturen tussen bedrijven en overheden uit verschillende landen.

Het huidige gespreksonderwerpen is de integratie van de EIN-standaard met de Peppol-standaard voor gedeelde B2B- en B2G-transacties.  

De rol van GENA in de toekomst

Met de voortdurende digitalisering van bedrijfsprocessen zal de rol van GENA steeds belangrijker worden. De organisatie zal voortdurend evolueren om zich aan te passen aan nieuwe uitdagingen en innovaties te omarmen die de wereld van elektronische facturatie vormgeven.

Om doelgerichter te werkt te gaan, werden er Chapters opgericht. Deze staan open voor dienstverleners (GENA leden of niet) die actief zijn in een bepaalde regio en zich willen aansluiten bij deze gemeenschap om lokale en regionale onderwerpen van gemeenschappelijk belang te bespreken. 

Momenteel bestaan er reeds drie chaperts: Germany, Italy en sinds kort de Nordics chapters. Er worden plannen gesmeed om een nieuwe chapter voor de Benelux-regio op te richten.

GENA speelt een cruciale rol in het stimuleren van de adaptatie van elektronische facturatie. Door het vaststellen van normen, het bevorderen van bewustwording en het faciliteren van samenwerking tussen serviceproviders, draagt GENA bij aan een efficiëntere, kostenbesparende en duurzamere manier van zakendoen.

Geïnteresseerd om jullie financiële processen te optimaliseren?

UITGELICHTE ARTIKELS

Peppol in het buitenland
Peppol-knop versus Peppol met e-serviceprovider
De verplichting om over te stappen op elektronische facturatie of e-invoicing komt snel dichterbij. Nu...
Lees meer
geautomatiseerde facturatie
Het Nymus portaal: de weg naar geautomatiseerde facturatie
In een tijd waarin digitalisering de norm is, streven bedrijven ernaar om hun efficiëntie te verbeteren...
Lees meer
Accounts receivable proces
Slimmer werken: waarom je accounts receivable proces automatiseren?
Een restaurant heeft veel afwas en gebruikt een vaatwasmachine om dat proces te automatiseren. Klinkt...
Lees meer

Stap over op geoptimaliseerde e-facturatie

Als trots GENA-lid zet Nymus zich actief in om onze dienstverlening in de wereld van e-facturatie voortdurend te optimaliseren. Nymus streeft ernaar onze klanten dé beste service en oplossing te bieden die aansluit bij de evoluerende behoeften op vlak van e-facturatie.