We hebben onze eigen Peppol SMP ontwikkeld!

Groot nieuws!! We hebben onze eigen Peppol SMP ontwikkeld. En daar zijn we supertrots op. Onze collega Lennert, de architect achter het project heeft dit samen met Leentje tot een succesvol einde gebracht. Onze eigen SMP is een essentiële stap voor ons bedrijf  en sinds kort staan alle Nymus klanten op deze SMP. Het lijkt ons dan ook het ideale moment om dieper in  te gaan op het waarom van deze beslissing en wat hiervan de voordelen zijn.

Wat is een SMP?

Je vraagt je misschien af  “Wat is een SMP en waarom is het zo belangrijk?”. SMP staat voor Service Metadata Publisher en speelt een essentiële rol in het faciliteren van documentuitwisseling binnen het Peppol-netwerk. U kunt  een SMP beschouwen als een soort elektronisch telefoonboek voor bedrijven die deelnemen aan het Peppol netwerk.

De SMP fungeert als een centraal register waarin gegevens worden opgeslagen over de participanten (lees bedrijven, overheidsinstellingen en organisaties), welke types documenten ze kunnen ontvangen en aan welk access point deze moeten worden afgeleverd.

De noodzaak van onze SMP

De Belgische SMP, die door veel Belgische Peppol Access Points gebruikt wordt, zal uitgefaseerd worden in de loop van 2024.  Dit dwong ook ons om op zoek te gaan naar alternatieve oplossingen. Na uitgebreid onderzoek en overwegingen kwamen we tot de conclusie dat het in ons eigen belang was om de controle over onze SMP in eigen handen te nemen en deze zelf te ontwikkelen.

Lennert & Leentje hebben zich vol enthousiasme op dit project gestort. En dankzij hun inspanningen kunnen we nu met trots zeggen dat onze SMP volledig operationeel is en voldoet aan alle eisen.  Drie maanden eerder dan gepland, kunnen we zeggen dat Nymus geen gebruik meer maakt van de Belgische SMP.

Uitbreiding van onze diensten

Onze eigen SMP heeft niet alleen geleid tot meer controle over onze operationele processen, maar heeft de deur geopend om nieuwe diensten aan te bieden aan onze klanten. Een van de meest belangrijkste aspecten is dat we in staat zijn om bedrijven buiten België te registreren op het Peppol-netwerk.

We kunnen nu ook GLN (Global Location Number) of buitenlandse bedrijfsnummers registreren onder onze SMP. Het is dan ook nog nooit zo gemakkelijk geweest voor bedrijven om deel te nemen aan e-commerce en e-procurement, ongeacht locatie of identificatienummer.

Betrouwbaarheid

De ontwikkeling van de Nymus SMP stelt ons in staat om onze diensten uit te breiden, internationale samenwerking te vergemakkelijken en onze betrouwbaarheid te versterken. We zijn dan ook fier dat we deze stap hebben genomen en op die manier  onze klanten nog beter van dienst kunnen zijn.

Heeft u vragen over onze nieuwe SMP of wilt u informatie over hoe wij u kunnen helpen om uw  bedrijf te laten deelnemen aan het Peppol-netwerk? Ons team staat klaar voor jou!

Samen kunnen we nieuwe mogelijkheden ontdekken in de wereld van elektronische documentuitwisseling en e-commerce.

Uitgelichte blogposts

Schema over hoe Peppol werkt
Wat is Peppol en hoe gebruik je het?
In de digitale wereld van vandaag is efficiëntie vaak de nummer 1 prioriteit. Er valt voor veel bedrijven...
Lees meer
Verplichting van e-invoicing in België
E-invoicing verplicht in België vanaf 2026: wat betekent dit voor jou?
Vanaf 1 januari 2026 wordt e-invoicing verplicht tussen bedrijven in België. Het doel van de overheid...
Lees meer
Verschil digitale facturatie en e-invoicing
Wat is het verschil tussen digitale facturatie en e-invoicing?
Een vlotte facturatie is cruciaal voor de cashflow van elk bedrijf. Toch is het in sommige gevallen ook...
Lees meer
Nymus bullet point marker

Ontdek onze oplossingen

Benieuwd naar wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen?