E-facturatie in België

De wetgeving omtrent e-facturatie in België is de afgelopen jaren sterk gewijzigd. Als je zaken doet met de overheid, is het verplicht om e-facturen te versturen en te ontvangen. Tussen Belgische bedrijven wordt een e-factuur binnenkort ook verplicht. 

Ontdek hieronder de huidige wetgeving en welke opties je hebt om e-facturen te versturen in België. 

E-facturatie voor Belgische bedrijven

Vanaf 1 januari 2026 is het verplicht om elektronische of e-facturen te versturen naar Belgische bedrijven. Bedrijven moeten echter al in staat zijn om e-facturen te ontvangen. 

Via welk netwerk?

Het Peppol-netwerk is de standaard. De e-factuur moet opgemaakt worden in het Peppol BIS 3.0 formaat. 

Andere opties, zoals EDI, zijn ook mogelijk zolang de ontvanger en verzender akkoord gaan of als de verzonden factuur voldoet aan de Europese norm: EN16931.

Lees meer: Wat is Peppol?

E-facturatie voor de Belgische overheid

Sinds maart 2024 is het verplicht voor bedrijven om e-facturen te versturen naar overheidsinstanties. Een papieren factuur of e-mail met PDF is niet langer geldig. 

Via welk netwerk?

Om facturen te versturen  naar de overheid moet je gebruikmaken van het Peppol-netwerk. De e-factuur moet opgemaakt worden in het Peppol BIS 3.0 formaat. 

Momenteel is het nog mogelijk om de data manueel in te voeren via het Mercurius-platform. Het Mercurius-platform is opgericht door de overheid om bedrijven zonder Peppol Access Point de mogelijkheid te geven om e-facturen te versturen. 

Hoe krijg ik toegang tot Peppol?

Om e-facturen te versturen, moet je je registreren via een gecertificeerd Peppol Access Point zoals Nymus. Zowel eenmanszaken, als multinationals kunnen gebruik maken van het Peppol-netwerk. De keuze van een Peppol Access Point is niet onbelangrijk en hangt sterk af van jouw bedrijfsbehoeftes. Kies je voor een Peppol knop in je ERP- of facturatiepakket, of kies je voor een e-serviceprovider die je volledig ontzorgt? 

Lees meer: Peppol-knop of e-serviceprovider? 

Waarom kiezen voor Peppol met Nymus?

Wanneer je kiest voor Peppol met Nymus, ontzorgen we jou volledig. We zijn geen standaard Peppol Access Point maar een totaaloplossing voor je facturatieproces. Ons doel is om Peppol naadloos te integreren in je volledige proces. 

Onze klanten hoeven niet wakker te liggen over hun facturatieproces want wij beschikken over alle kennis en middelen om het voor jou te doen. Dit zijn de factoren die ons onderscheiden van andere oplossingen.

Nymus staat voor jou klaar

Heb je nog vragen of hulp nodig? Geen zorgen, we beschikken over een sterk support-team. We begeleiden je door de transitie en helpen waar nodig.

Neem contact op met ons team!

Wil je je e-facturatie met Peppol naar een hoger niveau brengen? Neem dan volledig vrijblijvend contact op.

UITGELICHTE ARTIKELS

Peppol in het buitenland
Peppol-knop versus Peppol met e-serviceprovider
Lees meer
Verplichting van e-invoicing in België
E-invoicing verplicht in België vanaf 2026: wat betekent dit voor jou?
Lees meer
Logo Peppol
Wat is Peppol? De revolutie in e-invoicing
Lees meer