Wat is Peppol en hoe gebruik je het?

In de digitale wereld van vandaag is efficiëntie vaak de nummer 1 prioriteit. Er valt voor veel bedrijven winst te boeken door over te stappen op e-invoicing. En in België verloopt e-invoicing via Peppol, Pan-European Public Procurement Online. Het is een netwerk dat bedrijven in staat stelt elektronische documenten veilig en efficiënt uit te wisselen met andere bedrijven en overheidsinstellingen. In dit artikel leggen we uit wat Peppol is, bespreken we hoe het werkt, hoe je je aansluit op het netwerk en wat de voordelen zijn wanneer je het gebruikt.

Wat is Peppol?

Peppol is een netwerk dat bedrijven en overheden helpt om digitale documenten, zoals facturen, op een gestandaardiseerde en veilige manier uit te wisselen. Je kan het vergelijken met een internationale postdienst voor digitale documenten. In plaats van papieren facturen te sturen via de post, stuurt Peppol elektronische facturen via een beveiligd netwerk.

Hierdoor kunnen bedrijven en overheden makkelijker en sneller zaken doen. Je hoeft geen 100 verschillende formaten of systemen te onderhouden want het zorgt ervoor dat iedereen dezelfde “taal” spreekt. Daardoor is het facturatieproces veel efficiënter en betrouwbaarder.

Hoe werkt Peppol?

Schema over hoe Peppol werkt

Om een factuur via Peppol te versturen, maak je deze aan in je facturatie- of ERP-systeem. Zodra de factuur is gemaakt, wordt deze automatisch verzonden naar je serviceprovider. De serviceprovider verwerkt de factuur automatisch en converteert de gegevens naar het Peppol-formaat. Vervolgens wordt de factuur via het Access Point verstuurd naar het Access Point van je klant.

Als je klant ook een serviceprovider heeft, ontvangt deze serviceprovider de factuur. Zij kunnen de gegevens eventueel converteren naar een formaat dat compatibel is met hun boekhoudpakket of ERP-systeem, zonder menselijke tussenkomst. Dit hele proces verloopt volledig automatisch.

Het Peppol-formaat

Maar wat is het Peppol-formaat nu juist? In België wordt het Peppol BIS 3.0-formaat gehanteerd. Dit formaat is gebaseerd op UBL (Universal Business Language), een standaardtaal voor elektronische zakelijke documenten zoals facturen en bestellingen. 

UBL zorgt ervoor dat alle documenten die via het netwerk worden uitgewisseld, dezelfde specificaties hebben. Hierdoor kunnen documenten automatisch zonder menselijke tussenkomst worden verwerkt, wat de kans op fouten verkleint en de verwerkingssnelheid verhoogt.

Waarom is Peppol opgericht?

Het is opgericht door de Europese Commissie om elektronische handel makkelijker te maken en om een uniforme standaard te creëren voor het uitwisselen van elektronische documenten binnen Europa. 

Vroeger gebruikten landen en bedrijven vaak verschillende systemen en standaarden, wat zorgde voor problemen en inefficiënties. Nu kunnen bedrijven en overheden één gestandaardiseerd systeem gebruiken, wat de samenwerking en efficiëntie sterk verbetert.

Voor wie is Peppol verplicht?

Sinds maart 2024 zijn bedrijven verplicht om facturen aan overheidsinstanties via het Peppol-netwerk te versturen.

Voor B2B-transacties ligt de deadline iets later. Vanaf 1 januari 2026 zijn bedrijven verplicht om e-invoices uit te wisselen via het netwerk.

Hoe sluit ik me aan op het Peppol-netwerk?

Om facturen via Peppol te verzenden en te ontvangen, moet je je registreren bij een Peppol Access Point. Een Access Point kan je vergelijken met een telecomprovider die het versturen van berichten mogelijk maakt. 

Het maakt niet uit of jouw klant bij hetzelfde Access Point is aangesloten, want net zoals met berichtjes, wordt je factuur ook bezorgd als de klant bij een ander Access Point is geregistreerd. Eenmaal je geregistreerd bent, krijg je een Peppol ID.

Wat is een Peppol ID?

Een Peppol ID is een unieke identifier die wordt gebruikt om jouw bedrijf binnen het netwerk te identificeren. Dit ID wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat elektronische documenten correct worden afgeleverd bij de juiste ontvanger. Het is vergelijkbaar met een telefoonnummer, maar dan specifiek voor het uitwisselen van elektronische handelsdocumenten binnen Peppol.

Je ID wordt meestal opgesteld met een prefix gevolgd door het ondernemingsnummer. In België is de prefix vaak ‘0208’ of ‘9925’. Het Peppol ID van Nymus is dus 0208:0845015696.

Hoe kies ik een Access Point?

De keuze voor een Peppol Access Point is belangrijker dan je misschien denkt. Veel bedrijven gaan ervan uit dat een geïntegreerde Peppol-knop in hun ERP-, facturatie- of boekhoudpakket voldoende is, maar dat is niet altijd het geval. Denk daarom goed na over je behoeften.

Een e-serviceprovider biedt niet alleen toegang tot het netwerk, maar optimaliseert en automatiseert je volledige facturatieproces, waarvan Peppol slechts een onderdeel is.

Een e-serviceprovider is de beste keuze wanneer je

 • Complexe facturatievereisten hebt zoals geavanceerde belastingsregels of sectorspecifieke facturatiestandaarden
 • Integratie met andere bedrijfsprocessen en systemen nodig hebt
 • Gedetailleerde rapportage en analyse van je facturatiegegevens nodig hebt voor betere besluitvorming en optimalisatie van bedrijfsprocessen
 • Over een hoog factuurvolume beschikt

Een Peppol-knop is vaak voldoende wanneer je

 • Geen nood hebt aan extra functionaliteiten
 • Over een klein facturatievolume beschikt

"Een Access Point is een cruciale schakel van je facturatieproces, vergelijkbaar met een telecomprovider die je verbindt met andere gebruikers binnen het netwerk. Het kiezen van het juiste Access Point is van groot belang."

Veilig netwerk

Peppol zorgt ervoor datje elektronische documenten veilig kan uitwisselen. Het netwerk gebruikt veilige verbindingen en versleuteling om te voorkomen dat onbevoegden bij de gegevens kunnen tijdens de verzending. Bovendien moeten alle gebruikers zich houden aan strikte veiligheidsregels waardoor het netwerk nog veiliger is.

Voordelen van Peppol

Factureren via Peppol biedt bedrijven veel voordelen

 • Efficiëntie: Elektronische facturen worden automatisch verwerkt, wat tijd en kosten bespaart.
 • Minder fouten: Standaardisatie helpt fouten bij handmatige invoer te voorkomen
 • Compliancy: Het voldoet aan de regels voor elektronische facturatie in veel Europese landen.
 • Eenvoudige uitwisseling: Bedrijven kunnen gemakkelijk facturen uitwisselen met andere bedrijven en overheidsinstellingen, ongeacht hun interne systemen.
 • Kostenbesparing: minder papierwerk en administratie zorgen voor lagere kosten.

Waarom je Peppol niet moet uitstellen

Je doet er goed aan niet te wachten met de overstap van traditionele post en e-mail met PDF naar Peppol. Veel bedrijven stellen deze verandering uit tot de verplichte deadline in 2026, maar vroegtijdige integratie biedt grote voordelen

Het brengt standaardisatie en efficiëntieverbeteringen met zich mee waardoor je operationele processen geoptimaliseerd kunnen worden, administratieve lasten verminderen en fouten in documentuitwisseling tot een minimum beperkt.

Door een vroege implementatie kan je geleidelijk vertrouwd raken met Peppol en eventuele uitdagingen en moeilijkheden tijdig aanpakken. Zo ben je goed voorbereid op de verplichting in 2026 en behaal je een concurrentievoordeel in de digitale wereld van vandaag.

Is het ook verplicht in andere landen?

Peppol is niet enkel in België verplicht en wordt wereldwijd steeds meer geaccepteerd en gebruikt. In Europa is het vooral populair in landen zoals Polen, Noorwegen, Portugal, Nederland en Duitsland waar het vaak verplicht is voor overheidsgerelateerde transacties.

Buiten Europa hebben landen zoals Australië, Canada, Japan en Singapore, Peppol omarmd als standaard voor elektronische facturatie, wat bijdraagt aan de wereldwijde interoperabiliteit en acceptatie van het systeem.

Bekijk hier de e-invoicing regels in andere landen

Conclusie

Dus wat is Peppol? Het is een Europees netwerk waar overheden en bedrijven e-invoices kunnen uitwisselen. Gemakkelijk, snel en veilig. Andere documenten zoals transportnota’s en aankooporders kunnen ook via het netwerk uitgewisseld worden. Hierdoor kan je administratieve processen verbeteren, fouten verminderen en voldoen aan wettelijke verplichtingen. 

Of je nu een klein bedrijf bent of een grote multinational, Peppol kan je helpen om je facturatieprocessen te stroomlijnen en te profiteren van de voordelen van elektronische facturatie.

Waarom kiezen voor Peppol met Nymus

Wanneer je kiest voor Peppol met Nymus, ontzorgen we jou volledig. We zijn geen standaard Access Point maar een totaaloplossing voor je facturatieproces. Ons doel is om Peppol naadloos te integreren in je volledige proces. 

Onze klanten hoeven niet wakker te liggen over hun facturatieproces want wij beschikken over alle kennis en middelen om het voor jou te doen. Dit zijn de factoren die ons onderscheiden van andere oplossingen.

Vraag een gratis audit van je facturatieproces aan!

Wil je weten wat de opportuniteiten voor jouw bedrijf zijn? Vraag dan volledig vrijblijvend je gratis audit aan.

UITGELICHTE ARTIKELS

Peppol in het buitenland
Peppol-knop versus Peppol met e-serviceprovider
De verplichting om over te stappen op elektronische facturatie of e-invoicing komt snel dichterbij. Nu...
Lees meer
geautomatiseerde facturatie
Het Nymus portaal: de weg naar geautomatiseerde facturatie
In een tijd waarin digitalisering de norm is, streven bedrijven ernaar om hun efficiëntie te verbeteren...
Lees meer
Accounts receivable proces
Slimmer werken: waarom je accounts receivable proces automatiseren?
Een restaurant heeft veel afwas en gebruikt een vaatwasmachine om dat proces te automatiseren. Klinkt...
Lees meer