Wat is Peppol? De revolutie in e-invoicing

Heb je al gehoord van “Peppol” maar is het nog een groot vraagteken?  Vraag je je af wat het precies inhoudt? Benieuwd waarom het zo’n buzz veroorzaakt in de wereld van elektronische facturatie? 

In deze blogpost gaan we dieper in op wat Peppol is, waarom het zo cruciaal is, en hoe het bedrijven kan helpen om hun operationele processen te transformeren. Klaar om je kennis te vergroten en nieuwe inzichten op te doen? 

Peppol in het kort

Peppol, afgeleid van Pan-European Public Procurement OnLine, biedt een gestandaardiseerd kader voor elektronische facturatie en zakelijke documentuitwisseling tussen bedrijven en overheidsinstanties. 

Dit robuuste internationale netwerk faciliteert veilige elektronische documentenuitwisseling tussen geregistreerde entiteiten en staat op het punt de wereldwijde standaard te worden voor elektronische transacties. 

Met behulp van open standaarden en specificaties zorgt het ervoor dat verschillende systemen met elkaar kunnen communiceren. Daardoor fungeert het als een ‘superhighway’ voor het elektronisch verzenden van belangrijke zakelijke documenten, waardoor het proces wordt vereenvoudigd en versneld.  

Werking Peppol

Is Peppol verplicht in België?

Momenteel is het gebruik van Peppol voor digitale facturatie alleen verplicht voor bedrijven die zakendoen met de Federale of Vlaamse overheid. Echter, na het recente akkoord van minister van Financiën Vincent Van Peteghem, zullen ook bedrijven in de B2B-sector vanaf 1 januari 2026 aan deze verplichting moeten voldoen. 

Hoewel de verplichting voor B2B-bedrijven dus  pas over enkele jaren van kracht wordt, adviseren we nu al om hiermee te beginnen. Dit omdat niet alleen jij, maar ook jouw klanten in de toekomst met Peppol zullen moeten werken. 

Door nu al actie te ondernemen, heb je een voorsprong. Bovendien draagt het gebruik van het Peppol-netwerk niet alleen bij aan de efficiëntie van je boekhouding, maar ook aan de algehele operationele optimalisatie binnen je organisatie, evenals bij je klanten en leveranciers. 

Voor wie actief is in B2B, is de overgang naar het Peppol-netwerk onvermijdelijk. Niet alleen loop je het risico dat je facturen onbetaald blijven, maar ook negeer je de regelgeving die geldt voor alle deelnemende Europese landen, met mogelijke boetes tot gevolg.

De voordelen van Peppol

Traditionele papieren processen vergen veel tijd en kosten. Peppol automatiseert deze processen, waardoor bedrijven aanzienlijke besparingen realiseren in zowel tijd als geld. 

Met de groeiende nadruk op naleving van regelgeving, met name op het gebied van belastingen en boekhouding, biedt het bedrijven een middel om te voldoen aan de vereisten van overheidsinstanties en internationale normen. 

Peppol biedt een uniforme taal voor zakelijke communicatie, wat het voor bedrijven eenvoudiger maakt om met elkaar te communiceren, ongeacht hun technologische infrastructuur. 

Je gegevens worden gecodeerd en beveiligd, zodat je verzekerd bent van het hoogste beveiligheidsniveau en voldoet aan de internationale wetgeving. 

7 Directe voordelen voor je bedrijf

Factuurverwerking gebeurt in minuten in plaats van dagen. Facturen worden automatisch ingelezen, geboekt en na goedkeuring betaald, waardoor handmatig werk vrijwel overbodig wordt.

Snellere boekhoudkundige verwerking van facturen leidt tot snellere betalingen. Dit kan resulteren in een kortere betalingstermijn voor jouw facturen. 

Facturen worden direct verwerkt in de boekhouding, waardoor je altijd een actueel overzicht hebt van je inkomsten en uitgaven. 

Peppol maakt het mogelijk om facturen snel en efficiënt te verzenden, ontvangen en verwerken, waardoor bedrijven zowel tijd als geld besparen.

Door het gebruik van gestandaardiseerde elektronische facturen, worden facturen eenvoudiger leesbaar. Dit vermindert fouten in de verwerking en maakt gedetailleerde analyses mogelijk, zelfs tot op artikel niveau. 

Peppol bevordert een efficiëntere samenwerking tussen bedrijven onderling en met overheidsinstanties, waardoor de communicatie en uitwisseling van documenten naadloos verlopen. 

Er zijn geavanceerde beveiligingsprotocollen en technologieën om facturen te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang of manipulatie. Ieders identiteit wordt geverifieerd via een ondernemingsnummer, wat zorgt voor een veilige en betrouwbare uitwisseling van documenten. 

Peppol in de praktijk

Peppol vormt een netwerk van geaccrediteerde Access Points waarbinnen digitale documenten, zoals facturen, worden uitgewisseld. 

Om verbinding te maken met zo’n Access Point, maak je gebruik van specifieke serviceproviders. Dit kan gebeuren via factureringssoftware van de serviceprovider zelf, of door jouw eigen softwarepakket te integreren met het betreffende Access Point. 

Door je eenmalig te identificeren met een unieke identificator, zoals je ondernemingsnummer of GLN-nummer in België, krijg je toegang tot dit netwerk. Wanneer je als bedrijf Peppol omarmt, kan je je elektronische transacties gemakkelijk navigeren, processen stroomlijnen en kansen ontgrendelen in een wereldwijde markt.

Hoe aansluiten op Peppol?

Voor organisaties die direct willen profiteren van de voordelen van Peppol, is het essentieel om zich aan te sluiten bij een erkende Peppol Access Point Service Provider. 

Deze serviceproviders fungeren als de schakel die technische connectiviteit met het Peppol-netwerk mogelijk maakt. Zodra jouw organisatie is aangesloten, kun je elektronische documenten veilig uitwisselen met andere deelnemers binnen het netwerk. 

"Een Peppol access point is een cruciale schakel naar het Peppol-netwerk, vergelijkbaar met een telecomprovider die je verbindt met andere gebruikers binnen het netwerk. Het kiezen van het juiste access point is van groot belang."

Hoe kunnen wij je helpen?

Bij Nymus begrijpen we de complexiteit en het belang van de keuze en we zijn er trots op om een betrouwbaar en efficiënt access point te zijn dat aan al jouw zakelijke behoeftes voldoet. Transformeer jouw bedrijf met Nymus als jouw directe Peppol-partner en ervaar het gemak, de veiligheid en alle voordelen die onze oplossing biedt. 

We begrijpen ook dat de verplichting om digitaal te factureren via Peppol niet voor elke ondernemer vanzelfsprekend is. Daarom staan wij klaar om je te adviseren en te helpen bij het nemen van de juiste stappen!

Heb je vragen of wil je graag advies van ons team? 

UITGELICHTE ARTIKELS

pdf-factuur of e-invoice
PDF-factuur of e-invoice: welke is wettelijk correct?
In dit digitale tijdperk lijkt het versturen van een factuur via e-mail met een bijgevoegd PDF-bestand...
Lees meer
e-invoicing
De acht voordelen van e-invoicing
De digitalisering van financiële processen heeft een revolutie teweeggebracht in de manier waarop bedrijven...
Lees meer
GENA globe
EESPA is niet meer. Welkom GENA!
Sinds 30/11/2023 gaat de European E-invoicing Service Providers Association (EESPA) verder onder de naam...
Lees meer
Nymus bullet point marker

Peppol-facturering probleemloos met Nymus

Ontdek vandaag nog de voordelen van Nymus als directe Peppol-partner. Wij leveren e-facturen en orders af via Peppol op alle platformen.