Franse overheid verlegt de koers van elektronische facturatie

Een opmerkelijk besluit van de Franse overheid heeft recentelijk de krantenkoppen gehaald. Het betreft de verplichte elektronische facturatie voor bedrijven, een beleid dat nu op de lange baan wordt geschoven.

Franse overheid stelt e-invoicing uit

Oorspronkelijk stond deze maatregel gepland om in werking te treden op 1 juli 2024. Vanaf die datum zouden alle Franse bedrijven verplicht zijn om facturen in een elektronisch formaat te ontvangen. Grote ondernemingen dienden hun uitgaande facturatieprocessen aan te passen aan de nieuwe vereisten voor elektronische facturatie (e-facturatie) en e-rapportage.

Waarom deze onverwachte vertraging?

Volgens het officiële bericht van de Franse overheid is het uitstel nodig om de economische hervormingen op succesvolle wijze vorm te geven. De verschoven data geven de overheid meer tijd om de financiële wetgeving aan te passen, zodat bedrijven soepeler kunnen overschakelen naar het proces van elektronische facturatie wanneer het beleid effectief van kracht gaat.
Desalniettemin, voor de Franse bedrijven die  elektronische facturatie reis willen starten, is er nog werk aan de winkel.

Gloednieuwe voorgestelde data worden nog bekendgemaakt door de Franse overheid. Als toegewijd waarnemer houden we onze ogen gericht op elke ontwikkeling.

Het spreekt voor zich dat deze vertraging een sneeuwbaleffect kan hebben voor alle betrokken bedrijven, te beginnen vanaf de oorspronkelijk voorgestelde startdatum.

Oorspronkelijk stond juli 2024 gepland als de startdatum voor grote ondernemingen. In januari 2025 zouden middelgrote bedrijven volgen en in  januari 2026 alle andere Franse bedrijven.

Als we kijken naar soortgelijke situaties in andere Europese landen, zien we dat bij vertragingen in e-facturatie regelgeving doorgaans alle fases (en betrokken bedrijven) nog eens 6-12 maanden extra krijgen vanaf de oorspronkelijke startdatum om zich voor te bereiden. Op dit moment gaan we uit van een vergelijkbare vertraging voor alle fases binnen het verplichte e-facturatieplan van Frankrijk.

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de meest recente informatie over de wetgeving op het gebied van e-facturatie.

Uitgelichte blogposts

Schema over hoe Peppol werkt
Wat is Peppol en hoe gebruik je het?
In de digitale wereld van vandaag is efficiëntie vaak de nummer 1 prioriteit. Er valt voor veel bedrijven...
Lees meer
Verplichting van e-invoicing in België
E-invoicing verplicht in België vanaf 2026: wat betekent dit voor jou?
Vanaf 1 januari 2026 wordt e-invoicing verplicht tussen bedrijven in België. Het doel van de overheid...
Lees meer
Verschil digitale facturatie en e-invoicing
Wat is het verschil tussen digitale facturatie en e-invoicing?
Een vlotte facturatie is cruciaal voor de cashflow van elk bedrijf. Toch is het in sommige gevallen ook...
Lees meer
Nymus bullet point marker

Ontdek onze oplossingen

Benieuwd naar wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen?