E-facturatie in Frankrijk

De wetgeving omtrent e-facturatie in Frankrijk is de afgelopen jaren sterk gewijzigd. Voor Franse bedrijven is het al verplicht om een e-factuur te sturen naar overheidsinstanties. Binnenkort wordt een e-factuur ook verplicht voor handel tussen Franse bedrijven. 

Ontdek hieronder de huidige wetgeving en welke opties Franse bedrijven hebben om e-facturen uit te wisselen. 

B2G e-facturatie in Frankrijk

Verplicht sinds 2020: Sinds 1 januari 2020 is het verplicht voor bedrijven die zaken doen met de Franse overheid om elektronische facturen in te dienen via het centrale platform Chorus Pro.

Formaten: Facturen moeten worden ingediend in UBL 2.1 of CII-structuur, of in het hybride Factur-X-formaat (een PDF met ingebedde XML-data).

Toekomstige aanpassing: Hoewel de Franse overheid werkt aan een nieuw platform, Portail Public de Facturation (PPF), blijft het onduidelijk of dit platform Chorus Pro zal vervangen.

B2B e-facturatie in Frankrijk

Nieuwe wetgeving 2026-2027: Vanaf 2026 moeten bedrijven in Frankrijk verplicht elektronische facturen versturen en ontvangen via gecertificeerde dienstverleners, de zogenaamde PDPs (Partner Dematerialization Platforms). Deze wetgeving wordt gefaseerd ingevoerd:

  • September 2026: Verplicht voor alle bedrijven met een omzet van meer dan €50 miljoen en/of meer dan 250 werknemers. 
  • September 2027: Verplicht voor alle bedrijven. 

Verplicht formaat: Facturen moeten voldoen aan de EN 16931-norm en kunnen in UBL 2.1, UN/CEFACT CII of Factur-X-formaat worden ingediend. Daarnaast kunnen bedrijven via de Peppol-standaard ook voldoen aan de wetgeving. 

E-reporting

Parallel aan e-invoicing: naast e-invoicing is er ook een verplichte e-reporting component, waarbij de PDPs verplicht zijn om belastingdata uit de facturen te halen en deze door te sturen naar de belastingdienst. 

PDPs en Peppol

Gecertificeerde serviceproviders: bedrijven zijn verplicht om een gecertificeerde PDP te selecteren voor het verwerken van hun e-facturen. Deze PDPs zullen de facturen verwerken en belastinggegevens direct rapporteren aan de Franse belastingdienst. 

Peppol netwerk: PDP’s moeten verplicht met elkaar verbonden zijn via het Peppol-netwerk, waardoor e-facturen tussen verschillende PDP’s wereldwijd kunnen worden verzonden. 

Impact voor bedrijven

Geen gratis optie meer: Waar bedrijven voorheen de keuze hadden tussen een gratis overheidsplatform (PPF) en een PDP, is de rol van de PPF nu beperkt tot het beheren van het bedrijfsregister en het verzamelen van belastinggegevens, waardoor bedrijven verplicht zijn om een PDP te gebruiken, wat waarschijnlijk betalend zal zijn. 

Hoe verstuur ik als Belgisch bedrijf een factuur naar Frankrijk?

Wanneer je als Belgisch bedrijf zaken doet met een Frans bedrijf, moet je factureren volgens de Belgische regels. In België is het Peppol-netwerk de standaard. 

Om e-facturen te versturen, moet je je registreren via een gecertificeerd Peppol Access Point zoals Nymus. Zowel eenmanszaken, als multinationals kunnen gebruik maken van het Peppol-netwerk. De keuze van een Peppol Access Point is niet onbelangrijk en hangt sterk af van jouw bedrijfsbehoeftes. Kies je voor een Peppol knop in je ERP- of facturatiepakket, of kies je voor een e-serviceprovider die je volledig ontzorgt? 

Lees meer: Peppol-knop of e-serviceprovider? 

Waarom kiezen voor Peppol met Nymus?

Wanneer je kiest voor Peppol met Nymus, ontzorgen we jou volledig. We zijn geen standaard Peppol Access Point maar een totaaloplossing voor je facturatieproces. Ons doel is om Peppol naadloos te integreren in je volledige proces. 

Onze klanten hoeven niet wakker te liggen over hun facturatieproces want wij beschikken over alle kennis en middelen om het voor jou te doen. Dit zijn de factoren die ons onderscheiden van andere oplossingen.

Nymus staat voor jou klaar

Heb je nog vragen of hulp nodig? Geen zorgen, we beschikken over een sterk support-team. We begeleiden je door de transitie en helpen waar nodig.

Doe je zaken in Frankrijk? Contacteer ons!

Foutloos en efficiënt Peppol facturen versturen naar Frankrijk? Neem vrijblijvend contact op.

UITGELICHTE ARTIKELS

Schema over hoe Peppol werkt
Wat is Peppol en hoe gebruik je het?
Lees meer
Peppol in het buitenland
Peppol-knop versus Peppol met e-serviceprovider
Lees meer
Verplichting van e-invoicing in België
E-invoicing verplicht in België vanaf 2026: wat betekent dit voor jou?
Lees meer