E-invoicing verplicht in België vanaf 2026: wat betekent dit voor jou?

Vanaf 1 januari 2026 wordt e-invoicing verplicht tussen bedrijven in België. Het doel van de overheid is om de btw-fraude te verminderen en om het facturatieproces efficiënter te laten verlopen. Concreet betekent dit dat veel bedrijven hun manier van facturen uitwisselen moeten aanpassen. Lees hier wat de wet concreet inhoudt en hoe je de overgang soepel laat verlopen.

Waarom wordt e-invoicing verplicht?

De Belgische overheid schat dat ze ongeveer 11 miljard euro aan btw-inkomsten misloopt door btw-fraude. Een gigantisch bedrag waarmee België tot de één van de slechtste leerlingen van de klas behoort. 

Het valt dus niet te verwonderen dat België daarvoor een oplossing zocht, namelijk e-invoicing of elektronische facturatie. Vanaf 2026 ben je als belastingplichtig bedrijf verplicht om B2B een e-invoice te versturen en te ontvangen. Sinds maart 2024 is het al verplicht om een e-factuur te versturen naar overheidsinstanties.

‘Weeral een nieuwe wet voor bedrijven’, horen we je al denken. Klopt, maar het is er wel één die je veel voordelen kan opleveren als je het goed doet. Het uitwisselen van facturen tussen bedrijven wordt zo een gestandaardiseerd, geautomatiseerd en veilig proces. Dat bespaart bedrijven tijd & geld.

Lees meer: de acht voordelen van e-invoicing. 

Wat moet ik als bedrijf doen?

Toetreden tot het Peppol-netwerk

Om vanaf 2026 te voldoen aan de Belgische wetgeving, moet je toegang hebben tot het Peppol-netwerk. Peppol staat voor Pan-European Public Procurement OnLine. Het is een veilig en internationaal netwerk waarmee je elektronische documenten kan uitwisselen.

Om het Peppol-netwerk te kunnen gebruiken, heb je een Peppol Access Point nodig. Ondertussen zijn er al veel Access Points. Daarom is het belangrijk om voldoende onderzoek te doen naar de beste oplossing voor jouw bedrijf.

Een factuur in UBL-formaat maken

Wanneer je iets verstuurt of ontvangt via het Peppol-netwerk, is dat in een UBL-formaatDat is een soort van technologie waarmee je gegevens tussen computersystemen kan structureren en uitwisselen. Om facturen om te zetten in een UBL-formaat heb je een e-serviceprovider of ERP-systeem nodig. Je IT-team kan dit ook zelf maken. 

Wanneer je het woord UBL hoort, hoor je ook vaak XML. Beide termen worden vaak door elkaar gebruikt. Eenvoudig uitgelegd: XML is als het alfabet terwijl UBL als een specifieke taal is die gebruik maakt van dat alfabet. Dus een XML biedt de basisstructuur rond een e-invoice, en UBL geeft de specifieke regels voor het maken van de e-invoice.

Hiervoor is er een Belgische standaard opgesteld waaraan je UBL/XML moet voldoen. Net daarom is het mogelijk om facturatieproces te standaardiseren en automatiseren. Het is een andere manier van werken en in het begin is alle verandering misschien wat vervelend, maar geloof ons, na een tijdje zal je blij zijn dat je af bent van e-mails met PDF-bijlagen.

Hoe helpt Nymus jou?

Wanneer je kiest om over te stappen op e-invoicing met Nymus, ontzorgen we jou volledig. We zijn niet zomaar een Peppol Access Point, wij gaan dat stapje verder. 

Ons team ontwikkelde een eigen platform waarbij we de factuur verwerken en verzenden (via brief, e-mail, EDI en Peppol). 100% rechtsgeldig en in het gewenste formaat. Integreerbaar op alle boekhoudsystemen en ERP-pakketten, zowel nationaal als internationaal. Het enige wat we van jou nodig hebben is een UBL/XML-bestand of PDF-formaat.

Met Nymus maak je je volledig facturatieproces sneller en efficiënter. Onze klanten worden gemiddeld 8 dagen sneller betaald en boeken 20% tijdwinst op administratie.

Wat onderscheidt ons van andere oplossingen

Al 12 jaar zijn we experts in het optimaliseren van het facturatieproces. In die 12 jaar hebben we nog nooit een klant verloren, en daar zijn we heel trots op. Onze klanten hoeven niet wakker te liggen over hun facturatieproces want wij beschikken over alle kennis en middelen om het voor jou te doen. Dit zijn de factoren die ons onderscheiden van andere oplossingen:

Nymus staat voor jou klaar

Heb je nog vragen of hulp nodig? Geen zorgen, we beschikken over een sterk support-team. We begeleiden je door de transitie en helpen waar nodig.

E-invoicing zonder problemen?

Wil je in 2026 zonder problemen e-invoices versturen en het facturatieproces makkelijk maken? Vraag eenvoudig je API-token aan en probeer Nymus gratis voor 30 dagen.

UITGELICHTE ARTIKELS

Verplichting van e-invoicing in België
E-invoicing verplicht in België vanaf 2026: wat betekent dit voor jou?
Vanaf 1 januari 2026 wordt e-invoicing verplicht tussen bedrijven in België. Het doel van de overheid...
Lees meer
Logo Peppol
Wat is Peppol? De revolutie in e-invoicing
Heb je al gehoord van “Peppol” maar is het nog een groot vraagteken?  Vraag je je af wat...
Lees meer
Verschil digitale facturatie en e-invoicing
Wat is het verschil tussen digitale facturatie en e-invoicing?
Een vlotte facturatie is cruciaal voor de cashflow van elk bedrijf. Toch is het in sommige gevallen ook...
Lees meer